Hírek
Éledeznek a lánctartozások
Éledeznek a lánctartozások
Éledeznek a lánctartozások
Éledeznek a lánctartozások
Miközben tavaly áprilishoz képest nagyrészt helyreállt a magyar háztartások fizetőképessége az idei első negyedévben, a vállalkozások jelentős részét ismét a fizetésképtelenség, a körbetartozások réme fenyegeti.

Az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. közös felmérése szerint a járvány okozta válságot követően, az újrainduló gazdasági növekedés miatt stabilizálódik a lakosság pénzügyi helyzete. Ez utóbbi mérésére a követeléskezelők kidolgoztak egy olyan indexet, amely figyelembe veszi a háztartások jövedelmét, s ezt szembeállítja az adósságállományukkal, valamint a pénzügyi vagyonukkal. Ha ez a mutató növekszik, az azt jelenti, hogy a családok számára a kiadások fedezése kevésbé jelent gondot. Az elemzők a koronavírus-járvány okozta válság kezdete óta most mérték a legmagasabb értéket, bár ez még mindig nem éri el az utolsó „békés hónapban”, vagyis 2020 márciusában mért szintet. 

Bajba kerülhetnek

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a lakosság fizetőképessége javul, akkor általában a GDP is növekszik. Ha tehát valamilyen külső okból (a járvány terjedése, a korlátozások fenntartása a legfontosabb kereskedelmi partneréknél) nem következik majd be romlás a háztartások fizetőképességében, akkor 2021-ben a gazdaság bővülése éves szinten elérheti a 4,5 százalékot, szemben a tavalyi 5 százalékos visszaeséssel. Deszpot Károlytól, az Intrum kereskedelmi és fejlesztési igazgatójától megtudtuk, a fizetőképesség javulása annak köszönhető, hogy az év végéig folyamatosan nő majd a foglalkoztatottság. Ugyanakkor számos vállalat tartalékai kimerültek, és jelenleg csak az állami segítség védi meg őket a leépítéstől, illetve a csődtől – ha a támogatás megszűnik, sok cég bajba kerülhet.

ORIENTLine
Weboldalunk sütiket használ a magasabb felhasználó élmény miatt
Bezárom