News
Elszaladtak az árak
Elszaladtak az árak
Elszaladtak az árak
Elszaladtak az árak
Jókora meglepetést okozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentése az áprilisi – évesített – áremelkedés mértékéről. Jóformán senki sem számított arra, hogy az év negyedik hónapjában, a tavalyi azonos időszakhoz képest 5,1 százalékkal emelke

Amikor kiderült, hogy az elmúlt hónap volt a 21. század leghűvösebb áprilisa, már sejteni lehetett, hogy idén kevesebb friss zöldség kerül a boltokba, mégpedig magas áron. Ezt jól érzékelteti, hogy a jelentős fagykárokat szenvedett újburgonyát egy évvel ezelőtt a nagybani piacon kilónként 300 forintért adták, tegnap pedig éppen kétszer ennyit kértek érte. Ráadásul minden zöldségféle 2-3 hetes késésben van, és május végére, amikorra elfogy a fólia alól származó termés, burgonyahiányra is számítani lehet. Az importáruk érkezésében sem lehet bízni, ugyanis minden ország hasonló cipőben jár, mint mi. Az agrárszakértők a megállíthatatlannak tűnő drágulás másik okaként – a viszontagságos időjárási körülmények mellett – az emelkedő munkabéreket is megemlítették. 

A nyolc éve nem látott inflációhoz egyébként a tavalyi év folyamán mindig 7 százalék körüli drágulást produkáló élelmiszerek idén furcsa módon járultak hozzá, hiszen évesítve, átlagosan csak 2,4 százalékkal emelkedett az áruk. Viszont statisztikai szempontból élelmiszernek minősülnek a szeszes italok és a dohányáruk is, amelyeknek az ára 12,2 százalékkal növekedett, ami azért történt, mert az Európai Bizottság hosszú ideje arra kötelezi Magyarországot, hogy a jövedéki termékek adóját folyamatosan emelje, s ez minden esztendőben alaposan megdobja a fogyasztói árukat.

ORIENTLine
Our website uses cookies for a better user experience
Close